جرائم مالیاتی و مراجع ذی صلاح
فرار مالیاتی چیست؟ تعریف فرار مالیاتی در ایران
جرائم مالیاتی و مراجع ذی صلاح
فرار مالیاتی به معنای هرگونه تلاش عمدی و غیرقانونی برای پرداخت نکردن مالیات است. این پدیده شامل ارائه اطلاعات نادرست یا پنهان کردن درآمدها و اموال میشود. در ایران، این رفتار مجرمانه مجازاتهایی مانند جریمه نقدی، حبس و حتی شلاق در پی دارد.براساس مستند قانونی جرم فرار مالیاتی ماده ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، مجازاتهایی از جمله جریمه نقدی معادل ۲۰ درصد مالیات پرداختنشده و مجازاتهای دیگر برای متخلفان دولتی و غیردولتی تعیین شده است. همچنین روشهای فرار شامل گزارش نادرست درآمد، پنهان کردن اموال و استفاده نادرست از نرمافزار واسط سامانه مودیان برای ثبت گزارشهای نادرست میشود.
جرائم مالیاتی مراجع ذی صلاح
انواع فرار مالیاتی؛ ترازنامه نادرست و پنهان کردن درآمد
فرار مالیاتی ممکن است به روشهای گوناگونی صورت بگیرد، اما در همه این روشها فرد تلاش میکند که مالیات خود را کامل پرداخت نکرده یا بهصورت ناقص پرداخت کند. نوع رفتار فرد در فرار از مالیات میتواند مختلف باشد. مطابق قانون، اگر فرد با قصد فرار از پرداخت مالیات و با آگاهی، مرتکب رفتارهای زیر شود، جرم فرار مالیاتی تحقق پیدا میکند:
- استناد به ترازنامه و حساب سودوزیان نادرست
- عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی برای سه سال متوالی
- مخفی کردن فعالیت اقتصادی و درآمد
- ممانعت از دسترسی ماموران مالیاتی به اطلاعات
- عدم انجام وظیفه مامور وصول یا کسر مالیات
- تنظیم معاملات به نام دیگران
- استفاده از کارت بازرگانی اشخاص دیگر
- قلمداد کردن فعالیتها بهگونهای که مشمول معافیت مالیاتی باشد
این موارد همگی بهعنوان روشهای مختلف فرار مالیاتی شناخته میشوند و طبق قانون مالیاتهای مستقیم، مجازاتهای سنگینی برای مرتکبان این جرم در نظر گرفته شده است.